1. Inleiding
Volmar Ekeren is een volleybalclub die altijd wel jeugdploegen had maar door de toestroom van nieuwe en jongere leden een duidelijk jeugdbeleid wil uitbouwen.
Het is de bedoeling dat de club in de toekomst kan blijven groeien vanuit de jeugd.
Om dit alles mogelijk te maken is het belangrijk om duidelijke afspraken te hebben op praktisch, methodologisch en pedagogisch vlak.
De algemene doelstellingen van de jeugdwerking moeten daarom ook gedragen worden door de ganse club.
2. Algemene gedragscode
Elk clublid
- draagt bij tot een omgeving en sfeer waarbinnen de sporter zich veilig en goed voelt;
- onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast;
- onthoudt zich ervan verder in het privéleven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijke gestelde doel;
- onthoudt zich van elke vorm van seksueel (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
Rookgedrag : het is nooit toegestaan te roken in de sporthal, kleedkamers of cafetaria.
Alcohol :
- het nuttigen van sterk-alcoholische dranken is ongeacht de leeftijd voor alle jeugdleden verboden.
- Verder is er een verbod op alcoholconsumptie voor alle leden jonger dan 16 jaar.
- Jeugdleden ouder dan 16 jaar worden geacht een voorbeeld te stellen naar de jongeren en slechts in beperkte mate te drinken.
Drugs :
- Bezit, gebruik en dealen van drugs is bij elke clubactiviteit en onder alle omstandigheden verboden. Indien er een lid betrapt wordt worden de bevoegde instanties op de hoogte gebracht en wordt het lid uit de club verwijderd.
Van ieder lid wordt verwacht dat hij zich engageert om deel te nemen aan extrasportieve activiteiten die tot doel hebben de club financieel te steunen (mosselsouper, tornooi, cafetaria,..)
Lidgeld
- het lidgeld wordt door de club zo democratisch mogelijk gehouden en dient door iedereen betaald te worden voor een bepaalde datum.
- Dit lidgeld dekt niet alle kosten en daarom moet elk lid de nodige randactiviteiten steunen.
3. Specifieke gedragscode
3.1 Trainingscode
Alle trainingen worden door onze leden naar maximaal vermogen bijgewoond. Dit houdt in dat men op regelmatige basis aanwezig is en zich steeds ten volle inzet.
Trainingen starten en eindigen stipt. Daarom is iedere speler 10 min voor de start omgekleed aanwezig in de sporthal. Het intapen, verzorgen en toiletbezoek gebeuren vooraf.
In geval van kwetsuren wordt de trainer op voorhand ingelicht. In samenspraak met de trainer neem je toch deel aan de training met aangepaste oefeningen.
Als de trainer iets vertelt, wordt er aandachtig geluisterd.
Tijdens de trainingen toont iedereen respect voor elkaars talenten en beperkingen. De spelers moedigen elkaar steeds aan om tot een goede samenwerking te komen.
Niemand verlaat de training zonder toestemming van de trainer.
Hygiëne is belangrijk voor jezelf, maar ook voor je ploeggenoten. Daarom is douche verplicht na iedere training.
Kleding : tijdens de training dragen alle spelers gepaste kledij
- Gepast schoeisel (dat niet buiten gebruikt wordt)
- Sportieve kledij dat comfortabel zit en de bewegingsvrijheid niet beperkt
- uurwerken en juwelen zijn niet toegelaten, piercings worden afgeplakt
- elke speler is zelf verantwoordelijk om zijn tape/braces/knielappen mee te brengen
- verder zijn alle spelers zelf verantwoordelijk voor zijn/haar attributen
3.2 Wedstrijdcode
3.3 Ploegindeling en Speelgelegenheid
De jeugdopleiding werkt opleidingsgericht. Dit wil zeggen dat het eerste streefdoel is om alle jongeren een zo goed mogelijke en complete opleiding te geven en zo het beste uit elk individu te halen.
Om dit te realiseren zal de sportieve cel samen met de trainers de leden op het einde van het seizoen indelen in een groep die, voor het volgende seizoen, het best aansluit bij de mogelijkheden van de speler.
Dit is niet automatisch de categorie waartoe de speler behoort op basis van zijn leeftijd.
Wat betreft het bepalen van de spelgelegenheid tijdens de wedstrijden wordt er gestreefd naar een gelijke verdeling van de spelgelegenheid. Voor de U11 -U13 en U15 is spelgelegenheid nog prioritair en zal vooral bepaald worden door inzet en aanwezigheid op training, attituden en spelinzet tijdens de wedstrijd.
Voor de U17 en U19 zal naast de bovenvermelde criteria ook de technische en tactische kwaliteiten mee de spelgelegenheid bepalen.
Spelers en ouders mogen steeds, op een correcte manier, uitleg vragen aan de trainer aangaande de spelgelegenheid tijdens een wedstrijd. Dit kan op een ogenblik dat het best past voor alle betrokkenen.
Sommige spelers spelen in meerdere ploegen. Trainers hebben notie van reeds gespeelde wedstrijden van de betrokken speler en nemen de nodige voorzorgen en maatregelen om overbelasting te voorkomen.
Bij bekerwedstrijden wordt er door de club gekozen voor het resultaat en wordt er in principe gekozen voor de sterkste opstelling.
3.4 Trainerscode
3.5 Ouderscode
3.5.1 Algemeen
Binnen de jeugdopleiding spelen ouders een cruciale rol voor de opleiding van hun kinderen. Niet alleen fungeren zij vaak als ‘taxi’ en wordt er op participatie gerekend van de ouders voor tal van activiteiten, maar vooral spelen ouders een grote rol omdat zij een significante voorbeeldfunctie hebben langs de zijlijn van het veld. Vanwege dit belang willen we een duidelijk beleid hebben op dit gebied.
3.5.2 Ouders als voorbeeldsupporters
3.6 Begeleiderscode
Naast trainers en bestuur doet de club beroep op tal van andere begeleiders en verantwoordelijken . Al deze mensen worden geacht op de hoogte te zijn van de gedragsregels en deze na te leven. Verder moeten zij de ploeg ondersteunen en aanmoedigen om hetzelfde te doen. Ze hebben dus een voorbeeldfunctie, waardoor ze zich gepast dienen te gedragen voor, tijdens en na een wedstrijd . Er ook voor zorgen dat de verplaatsingen naar de uitwedstrijden op een veilige manier verlopen.
3.7 Scheidsrechterscode
Vanaf de leeftijd van 14 jaar wordt aan de jongeren gevraagd om de cursus jeugdscheidsrechter te gaan volgen. Dit om enerzijds de volleybalreglementen beter te leren kennen, maar zeker ook om te ervaren hoe moeilijk het is als scheidsrechter om feilloos beslissingen te nemen. Scheidsrechters die wedstrijden leiden doen dit steeds op een correcte manier, volledig onpartijdig. Bij interesse kan achteraf gekozen worden om door te groeien als effectief scheidsrechter.
3.8 Extra engagement voor scholieren
Vanaf de leeftijd van 16 jaar verwacht de club een extra engagement van de spelers. Er wordt hen uitdrukkelijk gevraagd een extra taak op zich te nemen, los van het eigen ploeggebeuren.
De spelers zullen worden ingeschakeld in:
3.9 Bestuurscode
Als clubbestuur nemen we de uitdaging aan om de club verder te ontwikkelen, de club financieel gezond te houden en er voor te zorgen dat ten allen tijde de nodige middelen ter beschikking zijn, voor training en wedstrijd.
Leden, ouders, supporters en ook tegenstrevers die uitkomen tegen onze ploegen, kunnen met om het even welke klacht steeds terecht bij het bestuur. Wij trachten steeds tot een oplossing te komen, ongeacht het probleem.
4. Naleving van de gedragscodes
Voor een goede club- en ploegwerking is het belangrijk dat bovenstaande gedragscodes nagekomen worden.
Bij niet naleving van de regels/afspraken kan de clubleiding overgaan tot het nemen van sancties. Dit kan, afhankelijk van de ernst van de feiten, gaan om
Mogelijke geschillen worden bij voorkeur met de voorzitter besproken. Ook andere bestuursleden kunnen steeds aangesproken worden of u kunt terecht bij onze vertrouwenspersoon : Chris Van der Jonckheyd, vertrouwenspersoon@volmar.be
Copyright Geocoder 2024 - build with .Net Core 7.0.19 - 19/11/2024 10:32:16